Levensfries

Als integratief therapeute vertrek ik vanuit verschillende invalshoeken en psychologische stromingen. Ze werken elkaar niet tegen, ze bestuiven elkaar en ze gaan te dogmatisch denken en handelen tegen. Als therapeutisch ritueelbegeleidster houd ik dezelfde visie aan.
" Elke visie bevat iets waardevols. Ik zie mijn werkwijze als een smeltkroes waaruit iets zeer unieks en waardevols kan ontstaan."
Een kader en visie waarin jij je ook misschien kan terugvinden.
Individueel gesprek: in een veilige ruimte, vrij van enig oordeel, praten over je pijn en je diepste, soms donkere zielenroerselen, kan helend, bevrijdend en louterend werken. Woorden, taal kunnen bevrijdend werken. Anderzijds blijft men soms op een mentaal niveau vastzitten.
Vanuit mijn expertise ontstaat er spontaan de weg naar creatie, ritueel. Woorden worden overstegen, het verwerkingsproces krijgt een extra dimensie. Je hoeft hierbij niet kunstzinnig of creatief aangelegd te zijn. Integendeel, het gaat hier om de spontane en intuïtieve beweging, via allerlei materiaal zoals verf, pastelkrijt, houtskool, klei…waar jij je op dat moment toe aangetrokken voelt. En ik creëer mee vanuit jouw thema, samen met jou.
Ritueel kan hierbij aansluiten en biedt nog een extra symbolische dimensie. Er is het symbool en er is de handeling, je kan iets doen.
Ons leven en onze samenleving zitten bol van rituele gewoonten waar we ons niet meer bewust van zijn. Ik denk hierbij aan het voorleesritueel bij kinderen voor het slapen gaan en later als je volwassen bent ga je zelf nog wat lezen voor het licht uit gaat of branden we met een liefdevolle intentie een kaarsje voor iemand die het moeilijk heeft.
Samen met jou zoek ik naar een gepast ritueel. Dit kan individueel of in kleine groep, familie. In een rouwproces kan men vastlopen. Rouw kan ook moeilijk bespreekbaar zijn, rouw kan vaak ook dubbel zijn, met tegenstrijdige heftige emoties.
Zo kan er in een veilige setting door middel van een opstelling nog steeds een herstellend gesprek plaats vinden met de overledene. Wat dient er nog gezegd te worden aan diegene die aan de andere zijde is? Wederzijds herstel ontstaat.
Ook kan ik samen met jou naar de begraafplaats gaan indien je dat nog nooit gedaan hebt en toch wenst te doen. Of naar een plek waar een ongeluk plaats vond. Dit alles gebeurt steeds in samenspraak, met veel respect en met jouw toestemming.
En er is moeilijk bespreekbare rouw, zoals miskramen maar ook abortus, zelfmoord, een tragisch ongeval, rouw waarvan niemand weet dat je in rouw bent.
Niet alleen bij sterven wordt er gerouwd. Ook bij een scheiding, een verhuis, een andere job, identiteitsverandering, transgenderfase waarbij er afscheid wordt genomen van de oude identiteit…
Bij een scheiding kan het wenselijk zijn een symbolische draad door te knippen. Dat kan op een gepaste manier samen met jullie. Zelfs een diagnose van chronische ziekte kan een aanleiding zijn tot een aanvaardend ritueel. Waar je ook hulp bij kunt gebruiken, we staan open voor alles.
We bieden rouwbegeleiding en therapie aan waarbij we mogelijkheden onderzoeken voor liefdevol herstel in gebrouilleerde families. Dat geeft rust aan de ziel.