top of page

Lucia Bertrand

Integratief psychotherapeut

en rouwbegeleider

Gsm:

0474 46 61 61

Email:

levensfries@gmail.com

Adres:

Luipegem 19

2880 Bornem

Geboren op:

13 augustus 1967

Mijn naam is Lucia Bertrand. Ik werk als integratief psychotherapeute en life coach en neem mijn werk bijzonder ter harte.

 

Ik ben geboren in een druk gezin als jongste van vijf, in een klein dorpje in Vlaams-Brabant.

 

Al vroeg heb ik geleerd dat het leven niet altijd eenvoudig is. Maar ondanks de moeilijke kinderjaren hield ik van hen allemaal: mijn moeder, vader, broer en zussen. De meest vreugdevolle herinneringen brengen mij naar mijn dierbare en allerliefste zus Ingrid. Onze fantasie was eindeloos als we samen speelden. We deelden lief en leed, ook later in ons volwassen leven. Ik ervoer haar als mijn tweelingzus en een leven zonder haar kon ik me niet voorstellen. Haar sterven zou ook mijn sterven zijn.

 

Op 27 november 2019 is ze gestorven na een ziekteproces van 11 jaar. Al die jaren was er de angst om haar te verliezen naast ook steeds de hoop op een definitieve genezing. Ze heeft uiteindelijk gekozen voor euthanasie na een proces van ondraaglijk lijden. Uitvaartdienst ‘Gemoedsrust’ (Roel, Inge en Cis Van Roosbroeck) heeft voor een alternatief gezorgd voor het afscheid en de uitvaart. Er was de rituele lijkwade ‘Omarming’, een waarachtig kunstwerk ontworpen en handgemaakt door kunstenares Valentine Kempynck alsook het aanbod van een ‘thuisopbaring’. Zo komt het dat Ingrid bij haar thuis werd opgebaard: daar waar ze gestorven is en afscheid had genomen van haar dierbaren en het leven. Drie dagen heb ik samen met zus Bea en nichtje Riet de ‘dodenwake’ gedaan, gevolgd door een afscheidsviering waarbij de crematie plaatsvond.

 

Zij heeft me geleerd en getoond wat sterven, loslaten is. Zij leerde me dat mijn leven ondanks het gemis ook verder gaat zonder haar, een nieuwe verbintenis en betekenis die doorheen de rauwe rouw konden ontstaan.

 

‘Levensfries’ is ontstaan vanuit mijn fascinatie voor de dood die ik als kind reeds had, vanuit het afscheid van mijn zus maar ook mijn passie voor artistieke creatie.

 

Ingrids passie voor fotografie en video en haar expertise als digitaal verhalenmaker hebben me geïnspireerd om dit verhaal verder te zetten samen met mijn partner, musicus Joris Van den Hauwe die deze passie voor beeld deelt. Hierbij laat ik mij leiden door mijn voorliefde voor kerken, kapellen en andere sacrale krachtplaatsen, los van elke geloofsovertuiging. Ik voel me ook sterk verbonden met de natuur, het bos,… stuk voor stuk plaatsen waar een eenvoudig ritueel kan gehouden worden met tekst en muziek. Verder teken ik ook graag en laat me hiervoor inspireren door mijn intuïtie van het moment. Op die manier willen mijn partner en ik met Levensfries een rouwbegeleiding en nagedachtenis aanbieden in een kunstzinnige bedding: verder dan de gewenste en soms noodzakelijke therapie, daar waar woorden stoppen of te kort schieten.

Logo zonder kop-9_edited.jpg

Joris Van den Hauwe

Musicus
Audio-visueel creator
Gsm:
0475 63 52 81

Email:
levensfries@gmail.com

Adres:
Luipegem 19
2880 Bornem

Geboren op:
22 december 1962

Ik ben Joris Van den Hauwe, musicus, hobo-solist. Van kindsbeen aan leerde ik dat je drie dingen nodig had om het te maken als klassiek muzikant: veel talent, hard werken en geluk. Hoeveel geluk ik heb gehad, kan ik vandaag moeilijk inschatten maar het talent en het doorzettingsvermogen brachten me in beroemde orkesten met dirigenten zoals Von Karajan en Abbado. Ze brachten me naar alle continenten waar ik als solist en kamermusicus op de planken stond in oa. Festspiele Salzburg, Concertverein Wien, Concertgebouw Amsterdam, New York, Japan… Mijn solo-CD’s konden steeds rekenen op lof in de pers.

En toch… toch heb ik het steeds lastig gehad met het vinden en behouden van mijn focus. Want als kind had ik, naast de muziek, evenveel aandacht voor al dat andere wat ook zo mooi is, wat ook onze andere zintuigen prikkelt: de visuele en plastische kunsten, de natuur, de mensen. Altijd al heb ik de behoefte gehad om dat te vatten in een beeld: zo ontstond ook mijn passie voor film en fotografie, een hobby die meermaals uit de hand dreigde te lopen. Ik zou mezelf een ‘estheet’ willen noemen. Schoonheid beroert en ontroert.

 

Maar mijn leven liep niet altijd van een leien dakje. Mijn privéleven en carrière waren immers niet altijd de beste vrienden en het liep dan ook dikwijls mis. Mijn succes als musicus hielp me steeds overeind en dreef me voort maar belette me ook om diep in mezelf te kijken. Dit veranderde toen ik in 2020 mijn nieuwe partner kennen, Lucia Bertrand.

Er brak vrijwel onmiddellijk een periode aan van bewustwording en verdieping. Er was tijd genoeg, de wereld lag immers zo goed als stil wegens Corona. Vandaag sta ik anders in het leven, nog steeds met oog voor het schone, het subtiele, het fijngevoelige maar nu geïntegreerd in de realiteit van het leven dat soms toch wel hard kan zijn.

 

Ik speel anders muziek, maak andere foto’s, andere video’s. Noem het minder focus op prestatie maar meer op de ziel, meer op het innerlijke gericht. Ik kijk ook anders naar mensen, in verbinding. Alles wordt rustiger en tegelijkertijd intenser, schoner. De natuur, de dieren, de kosmos…

 

Vanuit dit besef en geïnspireerd door mijn partner Lucia ontstond de wens om samen iets te gaan doen. Ook al lijken onze twee professionele werelden op het eerste zicht ver van elkaar verwijderd, toch voelen we dat dit niet zo is. Beeld, woorden, muziek, kunst .. het zijn allemaal zaken die mensen bij elkaar brengen: van mensen in een zorgeloze periode van hun leven tot mensen in nood, in rouw, hulpbehoevend en kwetsbaar.

 

Zo is Levensfries ontstaan en het is zonder twijfel een van de mooiste uitdagingen in mijn leven.

bottom of page