top of page

Joris als musicus en audiovisueel creator

Levensfries JORIS.jpg

 

Als solo-hoboïst heb ik de meest intense emoties mogen ervaren bij het spelen van grote symfonische werken in de schoot van een groot orkest. Tegelijkertijd heeft het kleine, het eenvoudige mij steeds evenzeer kunnen ontroeren: een enkel instrument of stem, een kinderkoor, een deuntje van vroeger…  of ook gewoon klanken voorbij de muziek zoals klankschalen, het geluid van een vogel in het bos, de golven van de zee…  Muziek en geluid spelen dan ook een vooraanstaande rol in alle portretvideo's die we met Levensfries realiseren. 

 

Want als muziek, geluid, beeld en woord samenkomen in harmonie ontstaat er iets magisch: de magie van film. Dit hoeven geen groot opgezette producties te zijn: foto’s in een montage met muziek, voice-off en bruitage - ‘Digi-tales’ zoals Lucia’s zus Ingrid ze destijds doopte - kunnen reeds volstaan en erg ontroerend zijn. Misschien niet bedoeld om getoond te worden aan de hele wereld maar dat hoeft ook niet. Mensen willen een nagedachtenis, iets wat de dierbare terugbrengt in hun hart, en dat kan door hun stem nog eens te horen, gecombineerd met muziek en beelden.

 

Een andere mogelijkheid is een video met opnames die wij zelf maken, aangevuld met beelden (foto’s en video’s) die ons worden aangereikt.  Zo hebben velen van ons nog reis- of souvenirfilms (oude VHS of super8) uit onze kindertijd. Bij het bekijken ervan staan we stil bij die paar bewegende beelden van onszelf of van onze ouders. Die beelden zijn zoveel pakkender en emotioneel geladen dan de overigens vervelende en ellenlange fotoreeksen van de ‘zee, bergen of gebouwen’ …  We gaan die beelden eruit halen, aanvullen met shots uit de natuur of van plekken die van betekenis waren voor de betrokken persoon. Als we nog de gelegenheid hebben, laten we de persoon of haar/zijn dierbare(n) nog iets zeggen voor de camera - of net niet voor de camera maar als voice-off - en monteren we alles tot een geheel met muziek, tekst en bruitage. Het eindresultaat zal misschien alleen bekeken worden in intieme kring, maar kan ook gelinkt worden aan een QR-code die op het traditionele gedenkkaartje gedrukt is.

 

Ik draaide afgelopen decennia talrijke kortfilms, reisfilms en videoclips. Vandaag kijk ik er naar uit om in de schoot van Levensfries deze ‘digitale getuigenissen’ te maken. Meer ziel, meer betekenis en meer diepgang.

 

bottom of page