top of page
Pano zee corrected_edited.jpg

Therapie en begeleiding

" Onlangs vloog een vlinder, een Koninginnenpage binnen net toen ik pijnlijk terug dacht aan mijn overleden zus. Bij toverslag verscheen er een glimlach en was ik zo blij…alsof zij zelf effe even binnenvloog, dag zei en terug wegvloog."  

                                                                          

- Lucia -

Bij leven

Rouw start bij leven. Bewust afscheid nemen en terugblikken op het leven kan kwetsbaar zijn en heel wat emoties losmaken. Hierin ben je niet alleen: als integratief therapeut en rouwbegeleider bied ik je een veilige bedding aan en begeleid ik jou, degene die afscheid neemt van het leven alsook zij die moeten afscheid nemen van jou.

 

Een therapeutisch gesprek kan individueel en/of ook samen met je dierbare(n) van wie je afscheid dient te nemen. Woorden zijn soms niet toereikend. Via symbolen, een ritueel of creatieve expressie wordt er een extra dimensie aangeboden om te komen tot acceptatie, vrede, rust en overgave in vertrouwen. Verborgen emoties en eventuele geheimen mogen en kunnen in een veilige bedding aan het licht komen.

 

Lucia zwarte Madonna.jpg

Lucia Bertrand

Na het heengaan

Je dierbare is heengegaan. De uitvaart is voorbij. De mensen hebben je gecondoleerd. De uitvaart, de viering, de ‘tafel’… Het is mooi geweest, zo warm: de mensen waren zo meevoelend en empathisch. Het voelde bij momenten alsof die dierbare nog in ons midden was en meevierde.

 

Maar dan is iedereen weg en ben je alleen. Alleen als echtgenoot van de overleden partner, alleen als ouder van het overleden kind, alleen als alleenstaande die zijn of haar boezemvriend of -vriendin verloor , alleen zonder je huisdier, die kleine trouwe grote vriend, alleen als…, alleen… alleen met je ondraaglijke verdriet. De rouw voelt zo rauw, het doet zo’n verschrikkelijke pijn. Je hebt het gevoel dat niks of niemand je kan helpen, je bent ontroostbaar.

 

Het rouwproces begint nu en daarin wil ik je als therapeut en rouwbegeleider bijstaan. Het is immers een kunst om verder te leven, om door te gaan als het donker wordt, als je meest dierbare er niet meer is waardoor je het vertrouwen in jezelf en het leven soms kwijt raakt.

De praktijkruimte, Luipegem 19  2880 Bornem

Praktijkruimte Levensfries.jpg

Ik heb altijd het levensverhaal van de ander boeiend gevonden, alsof elk levensverhaal een roman of een toneelstuk op zich is, een verhaal van een held of een heldin, die ondanks de demonen op zijn of haar weg, en de zware reisrugzak, steeds verder gaat of die op bepaalde momenten niet meer zag hoe verder te gaan. Dan net op die momenten komen diegenen op je weg die je hulp bieden. Of net dan heb je die droom die jou de sleutel voor een oplossing biedt. Of is er een onverwachte gebeurtenis. 'Demonen' misleiden je, net zoals in sprookjes leiden ze je af van de juiste weg, de weg die je moet nemen om een draak te verslaan. Een weg waarop mensen komen en gaan, soms om definitief te verdwijnen, soms om op miraculeuze wijze terug te verschijnen met een woord van troost, een gebaar…

 

Graag ben ik die gids op de weg van de ander. Diegene  die wat licht brengt en het innerlijke meesterschap van de ander terug opwekt, die helpt om los te laten, te integreren en te transformeren. De dood hoeft niet het einde te zijn. Een nieuwe identiteit ontstaat.  Ondanks het gemis ben je niet alleen, het is een ander samenzijn.

                                                                                                   - Lucia -

Pano herfstbladeren.jpg
bottom of page